Vår popcornmajsskörd 2019
Odling

Så blev vår första skörd av popcornmajs

I februari skrev jag om vår dröm att odla majs för att kunna göra egenodlade popcorn. Då hade jag nyligen tagit reda på om detta ens var möjligt här i Sverige. Och glädjande nog så skulle det kunna vara det. Och nu har vi ju testat det. Men hur gick det?

Kortfattat kan man säga att vi inte direkt är självförsörjande vad gäller just popcorn, men vi lyckades i alla fall så och plantera 16 majsplantor som delvis utvecklade kolvar.

Popcornmajsen har vuxit mest hittills.

I slutet på mars var det dags att så och då fick de inköpta popcornkärnorna åka ner i jorden. Och det dröjde inte många dagar innan de första små majsplantorna tittade upp. Snart hade vi fina små plantor som väntade på att få planteras ut. Men vi ville inte vara för snabba med utplanteringen, eftersom att majsplantor är väldigt känsliga för frost.

Utplantering

En solig dag i slutet av maj var det äntligen dags för plantorna att åka ner i jorden. De hade hunnit växa sig ordentligt höga (men taniga) vid det laget.

Majsplantorna när de precis hade planterats ut.

Vi såg till att vattna plantorna regelbundet under hela sommaren och efter två månader hade de vuxit sig höga, kraftiga och börjat utveckla majskolvar. Nu blev vi väldigt förväntansfulla.

Majsplantorna i slutet av juli 2019

Plantorna utvecklade flera kolvar och vi borde nog ha gallrat dem så att varje planta endast hade en kolv. På så sätt hade plantan kunnat fokusera all kraft på just den kolven. dessutom borde vi ha hjälpt till med pollineringen mer, det skulle visa sig att långt ifrån alla majskärnor utvecklades.

Skördetid

Vi väntade så länge vi vågade innan det var dags att skörda kolvarna. Vi ville ju att så många majskärnor som möjligt skulle hinna mogna. Men inte förrän i slutet av september, när det var dags för skörd, fick vi veta om det var några majskorn på kolvarna. Och det var det – delvis.

Några kolvar hade många fina majskärnor på sig, men andra hade knappt en enda. Sammanlagt var det kanske 15 kolvar som var värda att skörda, varav vissa endast hade ett fåtal kärnor.

Den sammanlagda popcornmajsskörden 2019. En liten skål med popcorn ska det nog kunna bli!

Nu ligger kolvarna på tork, så att kärnorna förhoppningsvis ska kunna poppas under vårvintern 2020. Vi tror att det kommer bli en liten skål med egenodlade popcorn, men inte mer än så.

Men inte är vi ledsna för det. Vi är inte ens besvikna. Bara tanken på att vi snart kanske får äta egenodlade popcorn är ju helt underbar. Och nästa år gör vi självklart ett nytt försök med popcornmajs. Då kommer det att bli en succéskörd!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *