Odling

Att odla popcorn

För ett år sedan, när vi nyligen hade köpt stugan och lotten, var det två saker som jag absolut ville odla redan första året – lök och potatis. Jag skojade om att vi nu skulle bli självförsörjande på chips.

Mycket riktigt satte vi både lök och potatis och fick en klart godkänd skörd för att vara första odlingsåret. Men potatisen åts snabbt upp – utan att ha förvandlats till chips.

I år vill jag absolut pröva att odla en annan gröda – nämligen majs. Och denna gång är jag helt seriös när jag säger att målet är att majsen ska bli till popcorn.

Att välja rätt sorts majs

De senaste veckorna har jag läst på om majs och lärt mig att det finns olika typer som passar till olika saker. Den majs som man köper för att äta (antingen färsk eller konserverad) kallas sockermajs.

Vill man göra popcorn ska man istället satsa på att odla något som jag förstår kallas pärlmajs eller popcornmajs. Skillnaden mellan de olika sorterna är bland annat att denna har ett hårdare skal, vilket är nödvändigt för att kärnorna ska kunna bygga upp ett så högt tryck att de poppar när man värmer dem på spisen.

Blivande popcorn?

Kan inte odlas nära varandra

Enligt de källor jag har läst ska majs odlas i flera intilliggande rader, så att de kan pollineras och växa sig stora och ge fina majskolvar. Vi kommer alltså behöva fixa en odlingsplats för majsen som är kanske 2×2 meter.

Jag har också förstått att man inte ska odla olika sorters majs i närheten av varandra, de ska ha ett avstånd på minst 100-200 meter. Och så stor är inte vår kolonilott att vi alltså kan odla fler än en sorts majs.

Nu är jag inget fan av färsk majs, så jag är helt okej med att ”bara” odla pärlmajs i år. Mitt mål är ändå att, inom ett år, kunna poppa popcorn från majskärnor som vi har odlat och torkat helt själva.

Går att köpa majs för utsådd

Tack och lov är det 2019 och det är inte alls svårt att hitta majs för utsådd att köpa. Googla på sockermajs eller popcornmajs (beroende på vad du vill odla) så kommer det dyka upp flera företag som säljer detta.

Majsplantor.

Sådd- och planteringstid för majs

Man ska så majsen (inomhus) någon gång i skiftet april-maj. Ungefär en månad senare är det dags att plantera ut dem (när det inte längre är risk för frost och marken har hunnit börja bli varm). De ska planteras med ett avstånd av ca 20-30 centimeter. Därefter gäller det att hålla jorden fuktig och hoppas på en varm och solig sommar.

Som ni säkert förstår är jag oerhört taggad på att testa detta. Målet är kanske inte att vara självförsörjande av popcornmajs (jag vet ärligt talat inte hur mycket popcorn vi konsumerar på ett år), men vi vill i alla fall kunna poppa popcorn gjord på egenodlad majs nästa höst/vinter. Vi återkommer alltså garanterat till detta ämne flera gånger under året. Detta kommer bli otroligt spännande!

Så gick vår första odlingssäsong

Nu har vi äntligen genomfört vår första säsong med popcornmajsodling. Men hur gick det för oss? Läs allt i detta inlägg!

6 kommentarer

 • Alexander

  Hur många plantor hade ni för att få 300g majskorn?
  Jag tänker göra ett försök att odla popcornmajs. Hur gör man efter skörd för att få bort kärnorna?

  • Daniel

   Hej Alexander!
   Vi hade 16 plantor och försökte begränsa så att varje planta bara hade en majkolv, för att den skulle hinna mogna. Om plantorna hade pollinerat varandra bättre så skulle vi säkert fått mer välfyllda kolvar och därmed fler popcornkärnor.

   Vi lät de hela majskolvarna ligga på tork på en bricka i ett köksskåp under hela hösten och vintern. Sedan kunde man ganska enkelt pilla bort popcornkärnorna från kolvarna med fingrarna. Det tog en liten stund, men det var inte alls svårt.

   • Diana

    Hej! Tack för rapporten! Vi har precis kommit till stadiet då det är dags att plantera ut dem. Jag är lite nyfiken på hur ofta man ska skaka dem för pollinering. Vet du det?

    • Daniel

     Hej Diana!
     Jag får erkänna att jag inte riktigt har koll på hur ofta man bör skaka plantorna. Istället försöker jag helt enkelt skaka till dem när jag passerar förbi plantorna så ofta som jag kommer ihåg det. Jag skulle nog kunna bli betydligt bättre på att hjälpa till med pollineringen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *