Odling

Så gick det att odla egna popcorn för första gången

För drygt ett år sedan skrev jag om vår plan att odla majs för att kunna göra egenodlade popcorn. Och för nästan exakt ett år sedan sådde vi (bland annat) 16 majskärnor.

Majsplantorna tog sig och blev snabbt höga. När vi planterade ut dem i slutet av maj hade de blivit ordentligt rangliga i sina små krukor. Men de levde fortfarande och överlevde dessutom utplanteringen.

Majsplantorna 3 april 2019.

Tiden gick och plantorna blev större och större. Men det dröjde innan de började utveckla majskolvar. Det tog så lång tid att vi länge trodde att vi inte skulle få en enda majskolv på någon av de 16 plantorna.

Men när vi kom hem från en veckas semester såg vi plötsligt att plantorna minsann hade börjat utveckla kolvar. Drömmen om egenodlade popcorn levde vidare!

Majsplantorna 26/7 2019.

När sommaren nästan började övergå till höst (i slutet på september) kände vi att det var dags att skörda de kolvar som hade utvecklats någorlunda. Vi plockade cirka 10 kolvar och plockade förväntansfullt bort de skyddande bladen.

Resultatet var kanske inte överväldigande. Vissa kolvar hade max 10 utvecklade majskorn på sig. Andra hade utvecklat drygt hälften av sina majskorn. Ganska många kolvar såg ut ungefär som att någon hade ätit lite på dem.

Men vi såg ändå ett ganska stort antal majskärnor och bestämde oss för att lägga kolvarna på tork. Och från slutet av september till början på mars i år låg de på tork i ett köksskåp. Nu var det äntligen dags att kolla hur stor skörden blev.

Den totala skörden.

Vi plockade av alla majskärnor från kolvarna. Och vi blev väldigt förvånade när vi såg att vi hade lyckats odla 300 gram popcornkärnor. Det låter kanske inte som särskilt mycket (och kostnaden för dessa var betydligt högre än vad det kostar att köpa samma mängd popconkärnor i en mataffär), men vi hade inte gissat att vi skulle få så pass mycket från våra 10 kolvar.

I går var det till slut äntligen dags att poppa de första av majskärnorna. Och till vår stora glädje gick detta alldeles utmärkt. Popcornen blev ganska små, men sorten heter å andra sidan Minipop. Smakmässigt var det nästan precis som de popcorn man köper i en mataffär.

Vi blev långt ifrån självförsörjande av popcornmajs, men det var ändå ett roligt experiment och för oss slutade det med en succé. Snart är det dags att så årets majskorn och då återstår det att se om vi kan få till mer än 300 gram denna gång…

Detta är våra allra första egenodlade popcorn!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *