Gamla taket till vänster, nya taket till höger
Stugan

Stugan har ett nytt tak!

I början av året (eller kanske redan förra året?) pratade vi om att vår kolonistuga skulle få ett nytt tak under 2020. Och nu pratar vi inte bara om att byta ytskiktet på taket utan verkligen göra om allt ner till takreglarna. Och under våra fem semesterveckor och ett par helger under juni, juli och augusti har vi lyckats ro i land detta massiva projekt, denna stora milstolpe i stugrenoveringen!

Vi visste redan när vi köpte stugan att vi skulle vara tvungna att göra om taket. Dels för att det var många år sedan det byggdes och dels för att det inte ens fanns några riktiga takstolar.

Men innan vi gav oss på taket ville vi se till att väggarna skulle klara av belastningen som det skulle innebära att klättra, riva, slita och bygga. Därför har vi under förra hösten, delar av vintern och våren bytt ut i princip alla väggreglar. Nu är de rejält tilltagna i dimension (45×195 mm) och ordentligt stabila.

Fet limträbalk i taknock

Nockbalken

De nya väggreglarna var alla monterade lagom till påsk. Då kunde ett viktigt första steg i takbytet göras. Nämligen att montera en limträbalk i nock.

Vi har nämligen valt att inte har några klassiska takstolar nu heller. Istället vilar takreglarna på en limträbalk uppe i nock. Den tar belastningen som uppstår och gör att taket blir stabilt samtidigt som vi kan ha öppet ända upp i nock.

Och att få upp denna stora balk var inte så svårt som vi hade trott. Med hjälp av ett antal släktingar och vänner lyckades vi lyfta upp balken på två stolpar och fästa den på mindre än en timme. Stor succé alltså.

Riva av det gamla taket

Midsommarveckan 2020 var vår första semestervecka och då hade vi bestämt oss för att börja riva av det gamla taket. Det är tredelat och därför kunde vi börja med att riva av taket på stugans baksida. Så vi byggde en ställning och gick loss med kofot och viljestyrka. Och fick även nu stor hjälp av familj och vänner.

Det gamla taket revs av och därefter sågade vi till nya takreglar. Sedan började vi spika råspont, men att hitta virke under midsommarveckan skulle visa sig svårt. Efter många besök hos flera bygghandlar lyckades vi i alla fall få ihop nog med virke. Eller det var i alla fall vad vi hoppades. De visade sig att vi precis saknade virke till den översta raden…

Baksidans nya råspont

Men då kastade vi över en presenning och åkte och köpte mer virke så snart vi kunde efter att nya leveranser hade kommit.

Mer rivning och mer bygge

När baksidan hade fått ny råspont rev vi av takets mittdel och sågade till takreglar. Därefter spikade vi råspont även här. Och med den delen kvar hoppade vi (nästan) direkt på att riva av den sista gamla takdelen.

Råspont spikas

Snart hade vi nya reglar och råspont på hela taket. Diverse småfix, trekantslist och underlagspapp väntade. Men i den varma solen var det svårt att lägga pappen. Detta fick ta fler dagar än väntat, men till slut hade vi ett lager papp på hela taket. Ingen mer presenning behövdes alltså nu!

Underlagspapp

Plåttak, shingel eller ytpapp?

Sedan vi köpte stugan har vi velat fram och tillbaka mellan olika typer av tak. Plåttak kändes naturligt först, men sedan fastnade vi båda för shingeltak. Vi var helt överens om att det var detta vi skulle lägga. Men allt eftersom tiden gick började vi mer och mer fundera på om vi inte helt enkelt skulle köra ytpapp? Särskilt som det blev så snyggt på boden och att de båda taken då skulle matcha. Och till slut landade vi att lägga shiffergrå ytpapp på stugan, precis som på boden.

Bodens tak framför stugans tak
Bodens tak framför stugans tak

När juli började gå mot sitt slut (och vi var mitt i vår andra semesterperiod) stred vi till verket och började rulla ut ytpappen. Det tog ett par dagar (för även nu blev det lite väl varmt vid ett par tillfällen), men den 3 augusti kunde vi äntligen titta upp på vårt nya ytpapptak. Nu var det bara vindskivor, plåtar och lite målning som saknades innan vi den 5 augusti officiellt kallade takprojektet avslutat.

Målet var att hinna färdigt med taket innan semestern tog slut och eftersom vi började jobba den 10 augusti hann vi alltså detta med fem dagars marginal. Gott om tid med andra ord!

Taket är färdigt
Även om det saknas hängrännor så menar vi att det nya taket nu är färdigt!

Ännu återstår att montera hängrännor, men det menar vi hör till takavvattning och inte själva taket…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *