BIld på vår nya såddstation
Odling

Nu startar odlingssäsongen 2021

Artikeln innehåller ett par affiliatelänkar.

Lördag 14 februari startade vi årets odlingssäsong. I år har vi uppgraderat ”såddstationen” med nya tråg och växtbelysning.

Vad är det vi har sått?

Än så länge har vi sått popcornmajs, purjolök, körsbärstomater, bifftomater, paprika och chilipeppar. Dessutom sådde vi lite basilika, persilja och spenat att ha här hemma.

Vår nya såddstation

Tidigare år har vi fyllt upp fönsterbrädrorna här hemma i lägenheten med odlingstråg och platskrukor och hoppats på att plantorna fått tillräckligt mycket dagsljus. Det har fungerat hyfsat, men det är inte helt smidigt att behöva använda alla fönsterbrädor till sådden. Därför har vi tänkt och inför årets sådd.

Förra våren köpte vi ett billigt och enkelt balkongväxthus. Det kostade 200 kronor och finns till exempel att köpa på Jula. Vi hade tur eftersom det visade sig att vi precis fick plats med två av våra odlingstråg per hyllplan. Och eftersom det är tre hyllplan kan vi alltså få in sammanlagt sex tråg i växthuset.

I år har vi monterat upp balkongväxthuset inne i vardagsrummet. Vi har skippat plastöverdraget, eftersom det inte behövs än så länge.

Växtbelysning

Även om trågen på det översta hyllplanet får naturlig dagsljus så blir det väldigt mörkt nedanför. Därför har vi investerat i fyra stycken växtlampor i form av LED-lister Vi köpte två stycken Nelson garden no. 2 15 W och två st Nelson garden no.1 15 W. Därför har vi nu två lister till varje hyllplan (förutom det översta), en till varje odlingstråg.

Nya odlingstråg

På tal om odlingstråg så har vi köpt nya sådana. Förut använde vi plasttråg, men efter ett par år har de spruckit och sjunger nu minst sagt på sista versen. De har dessutom varit väldigt rangliga att bära när de är fulla med blöt jord. Därför ville vi satsa på lite rejälare tråg.

Att hitta odlingstråg i metall som passade våra hyllplan och platskrukor skulle visa sig vara svårt, men efter många långa sökningar hittade vi det vi letade efter.

På Biltema (av alla ställen) säljs odlingstråg i zink, som är nästan exakt samma mått som våra platsttråg. Vi få plats med lika många såkrukor och de står bra i balkongväxthuset. Vi köpte sex stycken tråg och är än så länge väldigt nöjda med dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *