Odling

Täcka odlingsbäddar och bekämpa ogräs

Det var fantastiskt fint väder i helgen. Särskilt i lördags, då termometern visade 12 grader och det var strålande sol. Därför var det självklart för oss att spendera ett par timmar ute på lotten.

Förra året hade vi stora problem med ogräs, som växte bokstavligen överallt på lotten. Vi vet att vi inte kommer vara fria från ogräs i år heller, men nu är målet att i alla fall bekämpa denna växtlighet på olika sätt.

Vi har två odlingsbäddar, som båda blev mer eller mindre invaderade av ogräs förra året. För att försöka minska detta angrepp i år valde vi därför att täcka bäddarna med markduk nu i helgen. Förhoppningen är att den ska stoppa det allra mesta av ogräset från att tränga upp.

På bilden är bäddarna täckta med att litet lager sandig jord och tillfälligt även med några stenar. Stenarna ska inte ligga kvar under odlingssäsongen.

Odla under markduken

Vi har tänkt att odla potatis (och kanske lök) på bäddarna. När det är dags att stoppa ner dem i jorden tänkte vi helt enkelt klippa upp små hål i markduken och stoppa ner potatisarna. Markduken ska alltså ligga kvar på bäddarna under hela odlingssäsongen och fungera som täckodlingsmaterial. Om potatisplantorna senare behöver mer plats klipper vi upp duken mer och när de ska kupas kan vi helt enkelt lägga jord ovanpå markduken. Detta är i alla fall planen, vi får se om det fungerar.

Vi har även pratat om att experimentera med täckbark. Det kommer vi nog att göra i något rabatt och kanske runt våra hallonbuskar. Om det kan förhindra att ogräs växer där så blir vi väldigt glada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *