Stugan

Ett år har gått

Det har nu gått ett år sedan påskhelgen 2018, en fyradagarshelg som innebar starten för vårt arbete med kolonistugan och odlingslotten. Och det har ju hänt en del på ett år.

Det är svårt att tro det i dag, men när vi började arbeta hade buskarna på tomten fått växa fritt under en så lång tid att det nästan inte gick att ta sig runt huset. Och hela framsidan var övervuxen av humle och andra buskar. Jag vet inte hur många sopsäckar vi fyllde bara med nedklippta grenar från häckarna.

Några av alla sopsäckar med ogräs som vi fyllde under den första helgen.
Några av alla sopsäckar med ogräs som vi fyllde under den första helgen.

För ett år sedan var det nollgradigt och fullt med is på marken, en stor skillnad mot gårdagens dryga tio plusgrader alltså. Men vi kämpade på och grillade korv på engångsgrillar. En termos med varmvatten gav värmande te och kaffe. Och vi var så taggade på att komma igång att vi jobbade och slet i timmar trots kylan och fukten.

Sedan dess har vi hunnit med att helrenovera vår redskapsbod – ett projekt som skulle ta nästan hela förra året att slutföra.

Projekt inne i stugan

Vi har inte gjort jättemycket inne i stugan, men några projekt har vi i alla fall fått till. En milstolpe var när vi fick hjälp att sätta in en elcentral och äntligen hade ström. Nu kan vi köra elverktyg, laga mat på en kokplatta och ha ett kylskåp igång.

Vi har dessutom genomfört två betydande byggprojekt. I början på juli bytte vi ut en bit av syllen, som hade blivit fuktskadad. Vi fick lyfta hela stugan med hjälp av domkrafter och sedan kapa och ersätta den skadade syllen. På något sätt gick detta vägen och dessutom smidigare än vi hade kunnat tro.

Den nya syllen är i betydligt bättre skick.

I höstas fick vi även upp en limträbalk i stugan, som ersatte gammalt virke. Balken låg redan i stugan när vi tog över den och var kapad och redo för uppsättning. Även detta projekt gick smidigare än vi hade kunnat hoppas och nu känns det som att stugan står stabilare och tryggare.

De nya limträbalkarna är betydligt stabilare och kommer hålla taket uppe.

De senaste veckorna har vi grävt ut inne i stugan för att förbereda för golvreglarna. Detta är ett stort och tidskrävande projekt, men vi hoppas kunna slutföra det innan sommaren.

Arbeten utomhus

Vi satte upp staket både på tomtens framsida och baksida (bilden).

Annars har våra projekt varit utomhus. Vi har satt upp staket på både fram- och baksidan av tomten, byggt en arbetsbänk, lagt om stenplattor och rensat mängder med ogräs. I början på hösten sådde vi äntligen en efterlängtad gräsmatta framför stugan.

Mitt under de varmaste sommardagarna byggde vi en rejäl arbetsbänk.

På lotten har vi också kämpat i många timmar. Även här har det rensats ogräs, men vi har även fått till odlingsland, pallkragar och odlingsbäddar. Vi odlade två sorters potatis och lök och köpte jordgubbsplantor.

Under sensommaren satte vi hallonbuskar och en fläderbuske, nu ser vi fram emot att de ska grönska i år. Vi ska även utöka vår odling i år och odla fler spännande saker.

Vi har säkert gjort mycket mer än ovanstående, men detta är vad jag kan minnas just nu. Inte så illa för ett år ändå. Och det blir väldigt spännande att se vad vi får till under 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *