Nyrenoverad reskapsbod
Stugan

En helrenoverad redskapsbod

När vi köpte vår kolonistuga för ett år sedan hade förra ägaren inte varit där på flera år. Och det märktes. Tomten och odlingslotten var övervuxen av buskar och ogräs. Det gick inte ens att gå ett helt varv runt huset för att det var så mycket växtlighet överallt.

På tomtens baksida stod en redskapsbod. När vi öppnade dörren till den visade det sig att taket hade rasat in. Eftersom att detta sannolikt hade hänt för ett tag sedan hade det både regnat och snöat rakt in i boden ett bra tag. Här behövdes alltså en ordentlig renovering.

Taket på boden hade rasat in och det var fullt med barr, löv och snö.
Taket på boden hade rasat in och det var fullt med barr, löv och snö.

Riva, rotera, renovera

I början av maj tog vi tag i detta projekt. Förutom att lägga om taket bestämde vi oss för att rotera hela boden 90 grader. På så sätt blev det dels enklare att komma in i boden och dels lite bättre plats på tomtens baksida.

Att riva det som var kvar av det gamla taket var inte svårt och snart hade vi även separerat de fyra väggarna. Tack och lov var de i ganska bra skick, vi behövde bara byta syllbrädan på en av väggarna.

Däremot var golvet i sämre skick. Jag provade att stampa ganska hårt i ena hörnet och min fot knäckte golvbrädan direkt. Det var bara att riva bort hela golvet och lägga nytt.

Vi roterade boden 90 grader och la nytt golv.

Vi passade på att lyfta upp golvreglarna och lecablocken och de satt fast i. Sedan vände vi denna konstruktion 90 grader och grävde ner blocken igen. Därefter sågade vi till råspont och använde som nytt golv.

Nästa dag satte vi tillbaka väggdelarna igen, något som lyckligtvis visade sig vara en ganska lätt match. Därefter sågade vi till några reglar som fick agera stabila takreglar, något som egentligen saknades tidigare.

När dessa var på plats spikade vi råspont och sedan fick vi på ett lager underlagspapp. Äntligen hade vi en hel och tät redskapsbod.

Takläggningsselfie

Hyllor och verktygsförvaring

Det blev en tur till IKEA, där vi hittade den mycket prisvärda förvaringshyllan Hyllis. Den kostar bara 99 kronor och var i perfekt höjd. Så vi köpte hela fyra stycken och kan nu förvara många saker i boden.

Jag passade även på att fixa väggupphängning och förvaring till skruvmejslar, hammare och många andra verktyg. Nu är det enkelt att hålla ordning i boden.

Ett par veckor senare slutförde vi takarbetet på boden. Vi la på ett lager takpapp. Det blev riktigt snyggt – ett ordentligt lyft. Både jag och Malin är stolta över att ha rott detta projekt i hamn (med mycket hjälp från våra pappor och andra släktingar).

Takpappen är på plats, projektet är färdigt!

Dags att lägga om taket på stugan

I år är tanken att vi ska lägga om taket på kolonistugan. Det kommer vara ett betydligt större projekt. Men nu har vi ändå erfarenhet från detta projekt, så vi känner att vi absolut kan fixa stugans tak till sommaren.

Nyrenoverad reskapsbod
En redskapsbod i betydligt bättre skick.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *