Första skörden av potatissorten Minerva
Odling

Första potatisskörden 2019

Dagen har äntligen kommit. Nu har vi skördat våra första potatisar för i år. Vi har odlat två sorters potatis, en tidig sort som heter Minerva och en senare sort som kallas sparrispotatis. Vi köpte ett kilo av varje sort.

Nu har blasten på den tidiga sorten börjat vissna, vilket betyder att det är hög tid att skörda. Så i söndags grävde vi förväntansfullt upp tre av plantorna.

Årets odling har varit lite av ett täckodlingsexperiment. Vi har odlat potatisen på våra två odlingsbäddar. Förra året var de totalt invaderade av olika sorters ogräs. Därför valde vi att täcka bäddarna med markduk under våren. När det sedan var dags att plantera potatisen gjorde vi små hål i markduken och satte ner potatisen där.

Odlingsbäddarna frodas med potatisplantor 2019

Vi har egentligen inte gjort mycket efter det, förutom att vattna någon eller några gånger i veckan. Vi kupade potatisen något vid ett tillfälle, genom att helt enkelt lägga lite planteringsjord ovanpå markduken där blasten hade växt sig hög.

Ogräset har nästan helt hållit sig borta, vilket är fantastiskt skönt. Men hade det blivit någon potatis?

Jodå, vi hittade allt en del knölar. Än så länge har vi alltså skördat tre potatisplantor, vilket i alla fall har givit oss nog med potatis till sex eller sju portioner. Drygt två portioner per planta är ändå helt okej.

Och ingen potatis är grön eller har sett dålig ut, vilket är väldigt roligt.

Nu återstår bara att skörda resten av vår Minervapotatis, innan den blir dålig. Och eftersom att Sparrispotatisen har börjat blomma lite smått nu är det kanske inte allt för lång tid kvar innan vi kan börja skörda även denna sort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *